Orbaden Spa & Resort
Med utsökt mat, egna ekologiska odlingar och ett prisbelönt spa, bjuder dem in allmänheten på ett genuint Hälsingevis.
Här odlas ekologiska grönsaker på nära håll, bara 200 meter från kök och matsal, vilket innebär en äkta "från jord till bord"-upplevelse. Under stora delar av sommaren och hösten kan de erbjuda sina gäster grönsaker direkt från deras egna odlingar. Deras odlare samarbetar med köket för att odla det som behövs.
När det gäller hållbarhet har vi nyligen infört en kompostmaskin, vilket gör det möjligt att ta vara på allt matavfall. Detta omvandlas till näring för våra odlingar och bidrar till ännu bättre skördar – ett mer cirkulärt tänkande i praktiken.
Ester Åkerström arbetar på ekoodlingen berättar:
”Det som attraherar oss är att vi har vår egen odling. Därför blir vår Greta som vi döpt GG30 kompostmaskinen till - perfekt för oss, då våra egna grönsaker går ner till restaurangen och det blir gödsel utav matavfallet. Det är viktigt för oss att vi använder vår egen gödsel så vi vet varifrån vår gödsel kommer ifrån. Då vi har involverat all vår personal i Greta så märker vi att det har fått stor påverkan genom att personalen fått bättre förståelse för den cirkulära återvinningen. Vi hade tidigare GG10, men bytte ut den till en större kompostmaskin från i somras och vi är supernöjda.”
Lyssna gärna också på Esters intervju (1:02 min) hos Sveriges radio (P4 Gävleborg) om just kompostmaskinen.